BaNeFF summer edition at ZITA from 1-8 july 2016

Special BaNeFF edition with BaNeFF best movies and one premiere!

1 – 7 juli Balkan New Film Festival – BaNeFF – presenterar de senaste filmerna från Balkan. Biopubliken får möta såväl en spännande blandning av nyproducerat som Sverigepremiärer inramat med intressanta gäster och paneldiskussioner om trender inom filmproduktionen på Balkan.

 

No One’s Child (bästa film BaNeFF 2016)
Under våren 1988 hittas en vildpojke djupt i de bosniska bergen som växt upp bland vargar. Han får slumpmässigt namnet Haris och skickas till ett barnhem i Belgrad där han tas om hand av Ilke. På barnhemmet träffar han Žika, dessa två blir oskiljaktiga. Efter långsamma framsteg blir han till en välartad ung man, men då tvingar myndigheterna honom tillbaka till ett krigshärjat Bosnien.

Filmen ” No One Child ” är baserad på en sann historia.

 

Originaltitel: Ničije dete

Land: Serbien
Produktionsår: 2014
Längd: 97 min
Genre: Drama
Åldergräns: 15 år
Tal: Serbiska

Text: English

Regissör: Vuk Ršumović
Distributör: M.A.M.M.A. production

 

 

The Healing (Utsedd till bästa film BaNeFF 2015)

Ett drama om tiden efter kriget, en tid som fortfarande rasar i människors hjärtan. Vi får följa huvudkaraktären, en ortodox munk, som hamnar oanade och svåra situationer. Vi följer hans väg till andlig upplyftning, symboliskt föreställt i början av munkens resa som det övergivna bönestället. Bevattningen av det torra och döda trädet upprepas genom filmen och är ledmotivet som illustrerar det absurda i munkens öde. Personernas permanenta förlamning efter krigets tortyr åkallar förlåtelse som det enda sättet till den ultimata hat-rensningen och healingen.

 

Originaltitel: Isceljenje

Land: Serbien
Produktionsår: 2014
Längd: 90 min
Genre: Drama
Åldergräns: 15 år
Tal: Serbiska

Text: English

Regissör: Ivan Jović
Distributör: M.A.M.M.A. production

 

Premiär!

Stairless
En pensionerad professor i neuropsykiatri, Slaviša Petronijević, bor i sin lägenhet med sin dotter Milica och hennes familj. När Slaviša insjuknar i Alzheimers sjukdom blir livet tillsammans komplicerat. När han vägrar vårdhem och vill klara allt själv blir allt bara svårare och svårare.

 

Originaltitel: Bez stepenika

Land: Serbien
Produktionsår: 2015
Längd: 87 min
Genre: Drama
Åldergräns: 15 år
Tal: Serbiska

Text: ???

Regissör: Marko Novaković
Distributör: M.A.M.M.A. production

 

When day breaks (special pris BaNeFF 2015)

En pensionerad musikprofessor, Misha Brankov, upptäcker under ovanliga omständigheter sitt sanna ursprung. På den plats där det en gång stod ett nazistiskt koncentrationsläger för judar under andra världskriget, hittas en metallåda fylld med dokument. Under sitt sökande efter sanningen upptäcker Misha att det värsta nazistiskaJugenlager Semlin koncentrationslägret fanns i centrala Belgrad, dagens ’Sajmiste’, där nazisterna dödade eller eskorterade judar, serber och zigenare norrut. En av dessa offer var Mishas döde far. Filmen utgjorde Serbiens bidrag till kategorin bästa utländska filmen vid 85th Academy Awards (Oscar).

 

Originaltitel: Kad svane dan

Land: Serbien-Frankrike-Kroatien
Produktionsår: 2012
Längd: 78 min
Genre: Drama
Åldergräns: 15 år
Tal: Serbiska

Text: engelsk

Regissör: Goran Paskaljevic
Distributör: M.A.M.M.A. production

 

 

 

To The Hilt (PUBLIKA pris i BaNeFF Malmö 2016)
Makedonien, ett litet land i hjärtat av Balkan, är fem hundra år under det turkiska oket. Handlingen utspelar sig i det blodiga efterrevolutionära perioden efter 1903, närmare bestämt i det första decenniet av 20-talet. “Till Hilt” är en kärleks quadrangle mellan en grym men romantisk rebell, en skoningslös naturaliserad turkisk officer, en utbildad rik fars son och en klarsynt, bortskämd men avantgarde europeisk kvinna som vill ha tre av dem lindade runt sitt lillfinger.

 

Filmen presenterar en hård men romantisk berättelse där den eviga makedonska orsaken till egen identitet och självständighet ses från vinkeln på illusion och relativitet frihet, rättvisa, kärlek, lycka, offer, bedrägerier och förräderi. Alla upplevt med katharsis som stiger upp till fästet. För att vara mer exakt, alla åtgärder är märkt med den typiska Balkan paradox lyfts upp till samma nivå som den obestridda filosofiska maxima: “Fuck liv om du inte är redo att dö för det”.  (Behöver kortas)

 

Originaltitel: Do Balchak

Land: Macedonien
Produktionsår: 2015
Längd: 2.45 min
Genre: Historiskt drama action
Åldergräns: 15 år
Tal: Makedoniska, Franska, engelska, turkiska

Text: English

Regissör: Stole Popov
Distributör: M.A.M.M.A. production

 

 

banefffacebook