Nagrade Balkan New Film Festival doc.short 2016 s motivacijama žirija

Nagrade Balkan New Film Festival doc.short 2016, izmedju 18-22 decembra:

Kategorija – Kratkometražni igrani:

1:a nagrada Paparuda 2015, Moldova, 15′,

reziser Lucia Lupu – gost BaNeFF-a

Motivacija : Uskracivanje vode ljudima otvara ponore barbarstva. Genocid pocinje oduzimanjem prava na najosnovnije stvari: vlastito ime, casu vode ili državljanstvo, kao sto je Hannah Arendt napisala.

2:a nagrada RAISA 2016, Republic of Moldova, Austria, Romania, 15′

reziser Pavel Cuzuioc-

Motivacija: Duboko ljudski film koji govori o velikim stvarima s malim sredstvima, poštujuci temu i inteligenciju publike.

3:a nagrada Cadoul/ The Gift, 2014, Romania/Moldova, 18′

reziser Dumitru Grosei

 

Motivacija: Dobro sacinjen film o ritualima koje zahteva ulazak u svet „pravih“ muskaraca.

Zlosutni tonovi nagovestavaju tužni kraj. Film govori snaznim jezikom o mentalitetu machoisma. Uz mali broj vrlo distinktnih slika i skoro bez replika film gradi snažnu i vrlo upecatljivu priču o muškom svetu odrastanja.

 

 

Kategorija – Dokumentarni:

1:a nagrada Unwanted heritage / NEŽELJENA BAŠTINA, 2016, Croatia, 99′

Reziser: Irena Škorić

Motivacija: Film koji navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od istorije Balkana i tiču se svih nas. Kako se treba odnositi na nedavnu istoriju i na njene spomenike? To je veliko pitanje za mnoge koji su se rodili u Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji. Spomenik naravno nije, samo komad materijala već umetničko delo i deo kolektivnog sjećanja.

2:a nagrada Jadranka, 2015, Bosina and Hercegovina, 72′

Reziser: Branko Lazić

Motivacija: Senzibilni portret velike umetnice koji daje sliku muzičke scene koju mnogi izvan Balkana ne poznaju. Iako se odvija u jednoj klinici (starackom domu) film nosi ritam i tonove koji plene.

3:a nagrada Segítség/HELP, 2015, Hungary 10 ‘

Reziser: Bojána Papp,

Motivacija: ”Cisti” dokumentarac koji opisuje volonterski rad civilnog društva u Madjarskoj koje pruza pomoc izbeglicama. Jedna prica koja ovde u Švedskoj nikad nije ispricana.

 

Kategorija – Experimentalni/ animirani film

Parallel Dreams, 2015, short film, USA, 7′

Reziser: Aleksandar Kostic

Motivacija: Jedan „mini“ film koji je (moguće) inspirisan radom Ingmar Bergmana. Film o tome, što bi se u Svedskoj osamdesetih moglo nazvati, nukleus buržoaske porodice sa njenim društvenim obrascima koji vode u socijalni i emocionalni vakuum.

 

Specijalno priznanje Festivala:

 

Kuda dalje / Prekretnica 2015. Srbija, 58 ‘

 

Reziser: Jelena Rađenović

 

Motivacija: Za film koji u duhu festivala govori o dobrovoljnom egzilu. Svetovi se susreću, prelamaju i sudbine se mijenjaju. To je filmska priča o hrabrim i obrazovanim ženama iz generacije koja nema puno da izgubiti time sto se opredeljuje za put u svet. Film daje prikaz toga koliko je u stvari napuštanje, istovremeno i put u srz postojanja i preispitivanja sopstvenih ideala, vizija, zabluda i napora.

 

Specijalno priznanje žirija:

 

Mora da ovo nije sve/ There has to be more than this 2016, Serbia, 75′, director Uros Maksimovic

 

Reziser: Uroš Maksimović

Motivacija: Dokumentarac o tome kako se civilnim društvom i angažmanom pojedinca pobedjuje institucionalne krutosti, kako jedna Facebook stranica u Srbiji i sakupljanje fudbalskih majci spašava život kritično bolesne djevojcice.

 

Žiri:

Olgica Lindquist, Olgica Lindkvist – novinar i master filmskih studija

Nils Claesson, Nils Klason – predavač i filmski stvaralac

Håkan Pieniowski, Hokan Pijeniovski – filmski stvaralac