PRESS info BaNeFF 2017 – on ex YU language

Balkan New Film Festival – BaNeFF 2017

Festival Novog Film s Balkana, zajedno s Švedskim filmskim institutom, Gradom Stokholmom, ABF Stokholm, i Švedskim institutom poziva vas na šesti Festival BaNeFF 2017 u ZITI najstarijem bioskopu u Stokholmu izmedju 16-19. februara 2017.

BaNeFF je najveći filmski festival koji prikazuje filmove s Balkana i regiona u svetu, van poluostrva. Ove godine širimo granice ka TRANS CINEMA NATION – zemljama, ljudima, filmovima koji se nalaze u Tranzitu – promenama i kretanju. Festival BaNeFF/TNC posmatra identitet, nezavisnost/zavisnost, promene u društvu i odnose u obrisima (ne)razumevanja, na jedan komični ili tragični način koristeći najtačniji filmski jezika. Festival posmatra takođe reke ljudi koji beže iz ili samo prolaze ove zemlje ne bi li našli uotpčište u obećanim zemljama Everopske unije i zapada.

Balkan je oduvek bio vrata Evrope. I baš ta Evropa koja koja se i sama nalazi u tranzitu na više planova, tu smo zastali da bi videli šta filmski stvaraoci rade i kako oni iz toga stvaraju filmove.

Sekcija TCN – Izlaz Evropa, traga za filmskim pričama koje nastaju na Balkanu i zemljama koje iako van Balkana imaju sličnu sudbinu: Moldavija, Rusija, Madjarska, Češka. Naravno ostajemo verni filmskim staraocima s Balkana: iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Grčke, Bugarske…

imaćemo i zanimljive goste Nikolu Kojo – reditelja i glumca u filmu Stado, Lazara Ristovskog – glumca i producenta filma Dnevnik mašinovođe, Valerja Škirando iz filma Bataljon i Viki Reke producent filma iz Mađarske Its No’t The Time Of My Life

Dobrodošli na jedno uzbudljivo filmsko putovanje koje kaže više nego obični bioskop.

Festivalpass – 500 kr för samtliga visningar, finns att köpa via tickster.se –

http://www.tickster.com/sv/events/4k1078951uw9b0x/2017-02-16/balkan-new-film-festival-2017-zita-stockholm

OSA: PASSET gäller enbart mot uthämtade biljetter vid ZITAs biljettkassan senast den 6 feb.

Enstaka biljetter säljs f.o.m. 6 feb – 150 kr, på Zita’s hemsida www.zita.se eller Zita’s biljettkassa.

BaNeFF 2017 turné: Norrköping, Göteborg, Malmö, Västerås, Umeå, Oslo, Bergen och Island. Više detalja na på www.baneff.com.

Kontakt s glavnim organizatorom:

Balkan New Film Festival – BaNeFF 2017

www.baneff.com, info@baneff.com, tel. 08 221190