Films and cities

 

Led \ Is  

Regi: Jelena Bajic-Jocic \ Serbien-Sweden 2012 \ 104 min \ serbiska med svensk textning \ drama

Filmen är en berättelse om livet och om den arketypiska hjälten, den serbiska bonden Milivoje. Den är en metaforisk spegling av den oundvikliga utplåningen av en serbisk familj. Filmen utspelar sig på sjuttiotalet i det vackra Šumadija vars byar är utdöende men likväl tillhör de fagraste delarna av centrala Serbien. Sista decenniet av Titos regim i Jugoslavien återspeglas i Milivojes liv –  förlusten av fadern, moderns dolda kärlekshistoria, hans otur i kärlek och oförmåga att bemöta verkligheten. Filmen har fått pris som bästa film på Cyperns internationella filmfestival i Nikosia samt Golden Knight för debutfilm på internationella filmfestivalen i Ryssland. Den var även  det officiella valet för Raindance filmfestivalen i London.

Produktion: Contrast Studios -Serbien, M.A.M.M.A. Production –Sverige

Producenter: Nedeljko Bajic, Pedja Jocic, Jelena Mila

Skådespelare: Velimir ‘Bata’ Zivojinovic, Olga Odanovic, Danijela Mihajlovic, Nenad Jezdic, Momcilo Otasevic m fl.

 

Ljudozder vegetarijanac \ Vegeterian Cannibal,

Regi: Branko Shmidt \ Kroatien 2012\ 85 min \ kroatiska med engelsk text \ skräck

Detta är en medicinsk skräckfilm om korrupta gynekologer och verkliga händelser från kroatiska sjukhus som kommer att chocka allmänheten. Danko Babic är en ambitiös och omoralisk gynekolog vid Kroatiens ledande fertilitetsklinik. När hans kollega Bantic utses till  klinikens chef, startar Danko ett hemligt krig för att störta sin rival. Distraherad av sin hänsynslösa kampanj gör Danko en serie fatala misstag som leder till en patients död. Filmen är prisbelönad på filmfestivalen i Pula 2012, ingick i den officiella selektionen (Festival Selection) vid Raindance filmfestivalen i London samt FEST i Belgrad. Den var även Kroatiens bidrag i kategorin bästa utländska film vid 85th Academy Awards (Oscar).

 

Produktion: Telefilm Croatia Radiotelevision (co-production) Croation Audiovisual Cente

Skådespelare : Rene Bitojarac, Natasa Janjic, Leon Jucev, Emir Hadzihafisbegovic m fl.

 

Kad ljubav zakasni/Love isn’t always on time

Regi: Ivan Stefanovic /Serbien 2014/ 100 /serbiska med engelsk titel/kärleksdrama

Giftermål för en framgångsrik ung advokat, eftertraktad ungkarl i den lilla staden, med en främmande tjej från den stora staden – Belgrad, framkallar ett brett intresse och levande kommentarer i det lilla samhället. Däremot vet ingen att bakom den skenbara bilden av den idylliska kärlek och äktenskaplig lycka ligger upprörande händelser mellan det unga paret. En spännande romantisk historia om sökandet efter äkta kärlek även när det verkar vara omöjligt.

Producent Zoran Jankovic, Kosutnjak Film

Skådespelare: Milos Biković, Brankica Sebastijanović, Dusanka Stojanovic, Nikola Randjelovic, Suncica Milanovic, Scenario Milena Depolo

 

Falsifikator \ The Forger

Regi: Goran Markovic \Serbien-Bosnien och Hercegovina-Kroatien 2012 \ 90 min\ serbiska med engelsk text \ komedi

Berättelsen äger rum i slutet av 1960-talet, en period då  förespeglingarna om ett mer rättvist och hederligt liv kollapsar.  Tiden präglas av det stora studentupproret 1968 och är början till slutet på den storslagna illusion som kallades Jugoslavien. Andjelko är rektor på en mellanstadieskola i en liten bosnisk by, Dubica. Han tror på Jugoslavien och dyrkar sin president Josip Broz Tito. Andjelko utför dock ett allvarligt brott; han utfärdar falska diplom. Men han gör det inte av egenintresse eftersom han är en hängiven filantrop. En granne avslöjar Andjelkos hemlighet till polisen och han blir tvungen att fly till den stora staden, något han gör illegalt. I den stora staden springer Andjelko på en skolkamrat …

Produktion: Drina film, Balkan Film, Philip Zepter

Skådespelare: Tihomir Stanic, Branka Katic, Dusan Plavsic m fl.

 

Балканот не е мртов \ Balkan is not dead

Regi: Aleksanar Popovski\ Makedonien 2013\  99 min \ makedonska med engelsk text \ drama

En makedonsk familj från Bitola i början av förra seklet försöker överleva, bevara sina rötter och hålla ihop. Två systrar och en bror har blivit kvar efter farderns död, den äldre och lugnare systern Eleni och de två yngre syskonen Andja och Duko. Efter den avlidne faderns vägran att låta henne leva med den man hon älskar, den unga turkiska kadetten Kemal, beslutar Eleni att ägna sitt liv åt väntan. Andjas fästman Damian, hennes brors bästa vän och ledare för rebellerna mot turkarna, faller i fångenskap. Eleni försökte hjälpa sin syster att befria sin fästman. Från att ha varit en passiv ogift kvinna, omvandlas hon till att bli en kämpe för kvinnors rättigheter, för ett modernare samhälle och mot harem. Eleni ser Kemal bara en gång till innan hon överger sitt liv. Filmen ingick i valet till internationalla festivalen One Country One Film i Apchat 2013 och Karlovy Vary IFF 2011, då som work in progress.

Produktion: Kino Oko, A Atalana

Skådespelare: Nikola Ristanovski, Natasa Tapuskovic, Dragana Kostadinovska, Rade Serbedzija m fl.

 

The Weight of Chains

Regi : Boris Malagurski \ Kanada 2010 \ 124 min\ mix. med engelsk text \dokumentär

”Vikten av kedjor ” är en dokumentärfilm som utvärderar USAs, Natos och Europeiska unionens roll i Jugoslaviens undergång. Filmen ger ett flerbottnat perspektiv på västvärldens engagemang i uppdelningen i etniska grupper i det forna Jugoslavien. Med en rad fakta förklarar filmen hur vanligt folk sökte leva i fred medan kriget påtvingades utifrån. Den påvisar också  hur Jugoslviens extrema splitringen   förstärktes av de utländska mentorer som fanns på alla sidor. Den långa dokumentären (del 1) försöker hitta svar på frågan varför det efter konflikten fortfarande kvarstår så mycket hat och missnöje, samtidigt som myter om 1990-talet fortsätter att frodas. Genom en rad intervjupersoner uppenbaras ’mindre kända’ fakta som öppnar nya perspektiv på redan etablerade tolkningar av situationen på Balkan idag.

Produktion: Malagurski production

 

Kad svane dan \ When day breaks

Regi: Goran Paskaljevic \ Serbien-Frankrike-Kroatien 2012 \ 78 min \ serbiska med engelsk text\ drama

En pensionerad musikprofessor, Misha Brankov, upptäcker under ovanliga omständigheter sitt sanna ursprung. På den plats där det en gång stod ett nazistiskt koncentrationsläger för judar under andra världskriget, hittas en metallåda fylld med dokument. Under sitt sökande efter sanningen upptäcker Misha att det värsta nazistiska Jugenlager Semlin koncentrationslägret fanns i centrala Belgrad, dagens ’Sajmiste’, där nazisterna dödade eller eskorterade judar, serber och zigenare norrut. En av dessa offer var Mishas döde far. Filmen utgjorde Serbiens bidrag till kategorin bästa utländska filmen vid 85th Academy Awards (Oscar).

Produktion: Nova Film, Zepter International, Maxima Film, Arsam International

Skådespelare: Mustafa Nadarevic, Predrag Ejdus, Meto Jovanosvski, Zafir Hadzimanov m fl.

 

BaNeFF  presenterar SNOW (South-East North World/Women) Film Festival

Behind closed doors\ Derriere les portes fermees

Regi: Mohammed Ahed Bensouda\ Morocco 2013 \ 102 min \ marockanska med engelsk text\  drama

En historia om sexuella trakasseri och mobbning i arabiska länder. Samira är en ung, attraktiv och lyckligt gift marokansk kvinna. Men denna morgon blir allt annorlunda. I inledningen av filmen berättar hennes vän att chefen SI Albachir helt oväntat fått ett nytt jobb och ska ersättas av en ny chef. Samira blir överraskad av nyheten eftersom IF Albachir varit älskad av alla i företaget på grund av sin vänlighet, seriositet och fullständiga respekt för de anställda. Den nya chefens obevisbara sexuella trakasseri och mobbning påverkar både hennes karriär och privatliv. Filmen har vunnit 46th WorldFest i Houston USA 2013.

www.lesportesfermmes.com

Produktion: Le films 7, CCM, SNRT

Skådespelare: Zeneb Odeib, Ahmed Saguia, Omar Azzouzi m fl.

 

 

Cancelled by Greek Film Center, feb. 14th 2014 at 17.48 – see GFC letter

To dentro kai i kounia \ The tree and the swing – Cancelled by Greek Film Center, feb. 14th

Regi : Maria Douza \ Grekland 2013 \ 108 min \ grekiska med engelsk text\ drama