BaNeFF doc.short 2016 AWARDS /svenska

Balkan New Film Festival doc.short PRISER 2016, mellan 18-22 december

KATEGORI: Kortfilm

1:a pris Paparuda 2015, short film, Moldova, 15′,

Regi: Lucia Lupu

Motivation: Att förneka sina medmänniskor vatten öppnar upp ett bråddjup av barbari. Ett folkmord börjar genom att människor tas ifrån rätten till de mest vardagliga ting som ett namn, ett glas vatten eller medborgarskap, som Hanna Arendt skrev.

2:a pris RAISA 2016, short film, Republic of Moldova, Austria, Romania, 15′

Regi: Pavel Cuzuioc

Motivation: En djupt mänsklig liten film som förtjänar ett pris eftersom den berättar om stora saker med små medel och respekterar både sitt ämne och publikens intelligens.

3:e pris Cadoul/ The Gift, 2014, short film, Romania/Moldova, 18′

Regi: Dumitru Grosei

Motivation: En välspelad film om de riter och blodbad som krävs för att bli en del av de stora pojkarnas värld. En smygande olustkänsla som till slut får sin sorgliga avslutning. Filmen berättar mycket starkt om den mentalitet som måste upprätthållas för att bli betraktad som en riktig man. Med små men mycket strikta bilder byggs en stark och mycket tänkvärd berättelse om männens värld nästan helt utan repliker.

 

KATEGORI: Dokumentär

1:a pris Unwanted heritage / NEŽELJENA BAŠTINA, 2016, Croatia, 99′

regi: Irena Škorić

Motivation: Tänkvärd film som ställer stora frågor som omfattar betydligt mera än en historia från balkan utan gäller oss alla. Hur man ska förhålla sig till en nära historia och dess monument? En stor fråga för många människor födda i landet Jugoslavien som inte längre finns. Ett monument är ju någonting mera än ett stycke material utan lika mycket ett kollektivt minne och ett konstnärligt verk.

2:a pris Jadranka, 2015, Bosina and Hercegovina, 72′

Regi: Branko Lazić

Motivation: Ett finstämt porträtt av en stor musiker som ger en bild av en musikscen som manga utanför Balkan inte känner till. Det svänger om filmen fast den utspelas på en klinik.

3.e pris Segítség/HELP, 2015, documentary, Hungary 10 ‘

director Bojána Papp,

Motivation: En rak dokumentärfilm som beskriver civilsamhällets frivillighetsarbete för att hjälpa flyktingar I Ungern.

KATEGORI: Experimentfilm / animation 

Parallel Dreams, 2015, short film, USA, 7′

Regi: Aleksandar Kostic

En mini Ingmar Bergman inspirerad film om, det som på det svenska åttiotalet kallades för, den borgerliga kärnfamiljen och hur dess sociala mönster låter fast människor i ett socialt och känslomässigt vacuum.

Festivalens hedersomnämnande:

Kuda dalje/ Turning point, 2015, Serbia, 58´

Regi: Jelena Radenovic

Motivation: För en film som i festivalens anda pratar om exil. Världar som möts, korsas, och öden som förändras. En berättelse om modiga och välutbildade kvinnor ur en generation som inte har mycket att förlora genom att ge sig ut på en resa ut i världen. En resa som samtidigt leder in i deras innersta väsen med deras önskemål, idealen, visioner, missuppfattningar och ansträngningar.

 

Juryns hedersomnämnande:

 

Mora da ovo nije sve/ There has to be more than this 2016, documentary, Serbia, 75′.

 

regi: Uros Maksimovic

 

Motivation: En dokumentärfilm om hur det civila samhällets och enskilde individens engagemang vinner över det institutionella. En serbisk facebookssida och en samlare av fotbollsregalier räddar livet på en svårt sjuk flicka.

 

Jury:

Olgica Lindquist – journalist och Filmvetare

Nils Claesson – föreläsare och filmskapare

Håkan Pieniowski – filmskapare