BaNeFF in TRONDHEIM NORWAY between 6-7 June 2019

Torsdag 6. juni 17.00 The Frog
Torsdag 6. juni 19.00 Agape
Torsdag 6. juni 21.00 Nowhere
Fredag 7. juni 17.00 Neverending Past
Fredag 7. juni 19.00 Lada Kamenski
Fredag 7. juni 20.30 Offenders

Den åttende utgaven av Balkan New Film Festival kommer nå til Cinemateket Trondheim! Filmfestivalen byr på en spennende blanding av nyproduserte filmer fra Balkan.

Balkan New Film Festival – BaNeFF – er en omreisende festival som arrangeres i en rekke svenske og norske byer, senest i Oslo tidlig i mai, og nå for første gang i Trondheim. Festivalen presenterer hvert år et spennende og variert utvalg av nye filmer fra Balkan. Med filmer fra Balkan menes filmer produsert i et eller flere Balkan-landene, eller også filmer som tematisk eller innholdsmessig er knyttet til området.

Balkan New Film Festival arrangeres av M.A.M.M.A Productions og Justin Theatre Production, i samarbeid med Cinemateket. Festivalsjef er skuespiller og regissør Jelena Mila.

BaNeFF 2019 i Trondheim består av seks filmer som vises i løpet av to dager, det blir med andre ord en kort og intensiv festival med to fullpakkede kvelder i kinosalen.

Dette er programmet:

The Frog, Agape og Nowhere

Torsdag 6. juni kl 17.00 – The Frog (Elmir Jukic, Bosnia Hercegovina 2017)
Prisbelønnet film basert på kjempepopulært teaterstykke! Zeko samler sin yngre bror Braco og vennen Svabo for å feire id. Planen er å benytte den gode stemningen som følger med denne høytiden til å snakke fornuft med broren om hans alkohol- og gambling-problemer. Braco tar ikke Zeko på alvor og spøker det hele bort og gir dermed ikke Zeko noe annet valg enn å ty til mer ekstreme virkemidler.

Torsdag 6. juni kl 19.00 – Agape (Branko Schmidt, Kroatia 2018)
En alvorlig anklage rettes mot presten Miran, men hva var det som egentlig skjedde? Miran er prest og har fått ansvaret for konfirmasjonsundervisningen til en gruppe ungdommer. Foreldreløse Goran blir god venn med den ukonvensjonelle presten, særlig etter han får sitte på motorsykkelen hans. Men når nykommeren Gabrijel raskt blir Mirans nye favoritt, anklager Goran i et anfall av sjalusi presten for seksuelle tilnærmelser.

Torsdag 6. juni kl 21.00 – Nowhere (Predrag Velinovic, Serbia 2017)
Natasha, Tubby og Antoine er tre uatskillelige venner. Antoine er en teaterinstruktør,Tubby jobber som kjemiker, mens Natasha er elektroingeniør. Alle tre ønsker å bryte opp og søke lykken utenfor hjemlandets grenser. Tittelen Nowhere er nok en metafor for deres felles oppfattelse av eget og andre land, av Europa, deres liv og drømmer, og ønsket om å forandre dette «Nowhere» til et «Somewhere».

Neverending Past, Lada Kamenski og Offenders

Fredag 7. juni kl 17.00 – Neverending Past (Andro Martinovic, Montenegro 2018)
Her få vi oppleve tre historier om forholdet mellom en far og en sønn, satt til tre tidsperioder: mot slutten av den andre verdenskrig, mens Berlinmuren faller og etter Jugoslavias sammenbrudd. I alle disse historiene blir de to satt i nesten umulige situasjoner, og må foreta vanskelige valg. Valg som vil endre livene deres for alltid.

Fredag 7. juni kl 19.00 – Lada Kamenski (Sara Hribar/Marko Santic, Kroatia 2018)
Regissøren Frano er i gang med sin debutfilm, som vil skildre hvordan kvinner får sine liv endret som følge av kollapsen i regionens tekstilindustri. For å finne den rette til rollen inviterer han tre kjente skuespillerinner til en uformell leseprøve i sin egen leilighet. Men når de innser at de kjemper om den samme hovedrollen kommer ting raskt ut av Franos kontroll.

Fredag 7. juni kl 21.00 – Offenders (Dejan Zecevic, Serbia 2017)
Tre studenter starter sine egne eksperimenter under ledelse av en noe uortodoks sosiologiprofessor. De prøver å bevise hans «Tetris»-teori om kaos, at menneskenaturen uunngåelig forvitrer fra orden til anarki. Men hvem er de virkelige forsøkskaninene i dette eksperimentet og hvor vil det føre hen? Denne moderne thrilleren, vakkert skutt i sort/hvitt, er både intens og smart.

 

Velkommen til balkansk filmfest i Trondheim!