PRESS BaNeFF 2023, Norrköping 25-27 aug

Press information 

BALKAN NEW FILM FESTIVAL

BaNeFF i Norrköping utomhusbio, mellan 25-27 augusti, från 19.30 vid Kärleksparken,

BaNeFF doc.short från 18.00, ABF Bergslagsgården (inomhus)

fri entré 

 

Det är 12:e gången vi slår upp dörrarna för Balkan New Film Festival i Sverige, Norden med senaste filmproduktioner från Balkan och med startpunkt även i år i Norrköping mot hela Norden. Vi är stolta över vår organisation, för att de senaste 12 åren har vi utan avbrott lyckats förmedla de senaste, bästa och finaste filmproduktionerna från Balkan till publiken i Norden, Sverige, Norrköping.

Vem bryr sig om filmerna från Balkan?

Vi!

Balkan är en av de kulturellt rikaste regionerna i världen. Balkan arv härstammar från tiden f.Kr, 5-6000 århundraden. Vinča kultur, mycket senare illyriska, sedan grekiska, romerska, under slavernas tid – som växte till Bysans med huvudstaden i östra Rom i Konstantinopel, sveptes av vågen av ottomaner på 1500 talet. Självständigheten av Balkanländerna infördes igen på den Berlinkongressen 1878, som fortsatte med den första och andra Balkankrigen 1912, 1913 där fler länder fick självständighet. Omedelbart efter började Den första 1914 följd av den Andra världskriget, som slutade med bildandet av Jugoslavien – en stor framtida makt i den moderna efter krigs världen. Tyvärr pionjärförsöket, som ett fungerade exempel för hela Europa och världen, misslyckades och vi tillsammans bevittnade den blodiga slitningen i landets sömmar. Varför igen? För att Balkan har alltid varit skådeplatsen för stora maktkamper från öst, väst, norr och söder. Det fanns tillfällen då Balkan självt hotade resten av världen, men den tiden var över för länge sedan. Idag är Balkan fragmenterat både fysiskt, språkligt och kulturellt, som gör mycket lättare att manipulera halvöns kulturarv och historiska fakta. Och film, som ett kraftfullt verktyg i medias händer, kan främja intressesfärerna för dem som finansierar dem.

Trots allt skapas filmer på Balkan som hör till filmskaparnas ärliga bekännelser. En film som, tvärtemot propaganda, fortfarande står på sin grund av att berätta nya gamla sanningar och mänskliga värderingar långt ifrån all politik. Det är BALKAN NEW FILM FESTIVAL för dig – en festival med nya filmer från Balkan, bortom all media- och politik-brus.

Sverige är ett land som tog emot ett stort antal arbetare på 1970-talet och flyktingar på 1990-talet från forna Jugoslavien och Balkan. Därför tycker vi att filmerna från Balkan har både lokal förankrad och världspublik i Sverige och i Norden.

Vårt svar är att de är viktiga både för medborgare som har en koppling till Balkan, och för dem som fortfarande behöver höra och lära sig något om Balkans förflutna, nu läge och kreativa framtid.

Den stora världens konflikt-karta mellan vast och öst lätt hittar återspegling på Balkans lilla landskap, därför är det ännu viktigare att lämna dörren på glänt, för att höra vad som är nytt och vad som skapas där.

Vi kommer att visa er filmer från Serbien, Kroatien, Nord Makedonien, Slovenien, hela regionen i urval och utanför, eftersom filmens gränser länge har överskridit de nationella gränserna för de länder de kommer ifrån.

Vi förväntar oss också en engagerad publik som är redo att dela med oss alla de utmaningar som Balkan, som en plats för mångkultur, stort historiskt och kulturellt arv, har att erbjuda.

Kom för att höra den äkta Balkan klang.

 

Se separat program på www.baneff.com. 

Q&A with the guests ONLINE (live at Kärleksparken)

Med stöd från

Norrköping stad, ABF Norrköping, M.A.M.M.A. production, Justin Theatre Production Kontakt. info@baneff.com, +08 221190, www.baneff.com

Vid dålig väder utomhusvisningarna flyttas till ABF inomhus.

kontakt: 08 221190, info@baneff.com

 

 

Press information BaNeFF i Norrköping utomhusbio, mellan 25-27 augusti, från 18.00 vid Kärleksparken & ABF Bergslagsgården;

PRESS kontakt 08 221190

 

Fri entré!

VÄLKOMNA!